Overwegingen bij een algemene ledenvergadering.
Als het voorbestaan van de Nederlandse Dalton Vereniging (NDV) zou moeten afhangen van de Algemene Leden Vergadering (ALV), dan vrees ik dat we met z´n allen wederom (l´histoire se répète) in een sluimerperiode geraken. Neem een willekeurige jaarvergadering van een willekeurige vereniging en je hebt een blauwdruk voor de ALV-agenda: mededelingen, ingekomen stukken, jaarverslag en jaarrekening, begroting, komende en vertrekkende bestuursleden; daarmee heb je het wel gehad. Geen wonder dat de laatste jaren steeds minder NDV-leden de ALV bezoeken.
Natuurlijk is het formeel nodig om bepaalde, formele onderwerpen tenminste eenmaal per jaar in het openbaar te behandelen, maar waar blijft de inhoud? Eén keer per jaar hebben we als leden én bestuur die fantastische gelegenheid om samen over ons verenigingsbeleid te praten, om de progressie van lopend beleid en onszelf kritisch tegen het licht te houden en om draagvlak te creëren voor van nieuwe beleidsvoornemens. Het is jammer dat deze gelegenheid nauwelijks wordt aangegrepen.
Een lichtpuntje is dat er in de (meeste) regio´s momenteel wel veel gebeurt: bijeenkomsten worden met regelmaat georganiseerd, waarbij wel inhoudelijke onderwerpen op het programma staan. Helaas gaan die regionale studiedagen meestal alleen over de praktische toepassing van de daltondingetjes en niet over de vraag waarom we als daltongemeenschap deze dingetjes überhaupt hanteren, of wie mogen bepalen welke dingetjes dat moeten zijn. Ook Claire Boonstra heeft hier in haar bijdrage aan de laatste daltonconferentie fijntjes op gewezen: zijn we als daltonleden kritisch en actief betrokken genoeg?
Dames en heren collega´s, het is uw (en mijn) daltonvereniging die namens ons allen bepaalt wat wel en niet dalton is en hoe we dat kunnen vaststellen. Bent u tevreden over de visitatie? Kunt u uit de voeten met een daltonboek? Mist u iets aan het daltonblad? Heeft de daltonconferentie voor u genoeg te bieden? Is de NDV behulpzaam bij de daltonontwikkeling van uw school? Is de website van de NDV toegankelijk en informatief genoeg? Hoe kun je met een daltoncertificaat in een hogere salarisschaal komen? Wij zijn die vereniging; wij vinden daar zelf iets van en willen daarover meepraten. Over dergelijke zaken zijn landelijke afspraken nodig, die we moeten en kunnen maken tijdens een ALV.
Het bestuur doet zijn best en een toevallige ziel die de ALV bezoekt mag nog een vraag stellen, maar dat is het wel zo´n beetje. Volgens mij kan dat anders.
Laten we de huidige capaciteit van de regio´s en de regioraad ten volle benutten. In de regio´s en in de regioraad kan de stem van de leden – de scholen – optimaal worden gehoord. Laat in de regio´s het beleid ontstaan en laat de regio´s de ideeën inbrengen. De gemotiveerde, want betrokken commentaren op beleidsvoorstellen van het bestuur kunnen daar geïnventariseerd worden. Breng dit georganiseerd bijeen in de regioraad, hervorm de ALV tot een gestructureerd overleg- en besluitvormend orgaan, met afgevaardigden van de regio´s en het bestuur. Zodat het in de ALV op gefundeerd niveau weer kan gaan over de inhoud.
Het huidige initiatief van het bestuur om de regio´s te vragen mee te denken over het beleidsplan 2017-2020 komt in de buurt van die gewenste inhoudelijke ledenbetrokkenheid, maar lijkt nu nog erg op een willekeurige, eenmalige raadpleging. Dat moet en kan vaker en structureel.
Auteur: Dick de Haan